duminică, 19 ianuarie 2014

,,Instalatie de curent electric cu panouri fotovoltaice" a fost articolul de la care a pornit TOTUL!

      Totul a inceput in urma cu un an jumatate cand facturile la curent veneau din ce in ce mai mari iar eu impreuna cu tatal meu am hotarat sa concepem o instalatie de iluminat ( pentru inceput) cu ajutorul panourilor fotovoltaice.Dupa ce ne-am documentat si aveam o idee cam despre ce este vorba am decis sa cumparam componentele necesare unei instalatii de aproximativ 1,5 kW asa ca: prima data am cumparat 4 baterii de tip AGM(Absorbed Glass Matt- care sunt concepute in asa fel incat sa reziste la mai multe cicluri de incarcare- descarcare si sa se incarce la curenti de amperaj mic, elementul nu este cufundat in solutie de H2SO4 -ca la acumulatorii auto-ci este invelit in vata de sticla imbibata in acid sulfuric) de 12v - 92 Ah la pretul de 800 lei apoi cand am vazut ca merge treaba , ne-am extins si am mai cumparat inca 4 (2 de 90 Ah si 2 de 160 Ah) dar de data aceasta Second-Hand la sub jumatate de pret care s-au dovedit a fi excelente.

         Cele negre sunt legate in serie si in paralel pentru a obtine tensiunea de 24 de volti care alimenteaza iluminatul in casa iar celelalte sunt legate tot pentru 24 v pentru invertorul de 1000w cu unda sinus modificata care alimenteaza consumatorii inductivi ai casei:4 televizoare(3 LED si unul cu tub cinescopic) un calculator, faxul , laptopul si cateva veioze,etc.
         Instalatia de iluminat: aici am hotarat sa o facem pe curent continuu ,24 de volti iar becurile normale la 220v sa le inlocuim cu becuri <homemade> cu leduri la 24 de volti, bineinteles la dulii a trebuit sa facem modificari astfel incat borna + sa fie pe mijloc iar - pe margine.In imaginea de mai jos am sa va arat doar 6 din cele 40 de becuri cu leduri ale casei.Becurile difera ca forma si putere intrucat au destinatii diferite.S-au folosit leduri normale de 3 mm (tensiunea de lucru este undeva la 3v /led) ,leduri ,,Flux"( leduri foarte fiabile , fara lupa , care lucreaza perfect intre 2,7 si 3,8 volti) ,leduri de 3 W(acestea sunt ceva mai puternice: 300-400 lumeni/buc si necesita radiator din aluminiu pentru racire) si leduri de 5 W( sunt mari, dreptunghiulare si in comparatie cu celelalte tensiunea de alimentare este intre 6 si 7 volti, 500-600 lm/buc ).Pentru a le mari durata de viata a ledurilor si pentru a obtine un bun consum , am folosit la fiecare bec cate un stabilizator de tensiune de tip LM7824 care suporta un curent de maxim 1 A si o tensiune de maxim 38 volti.
         


Toate aceste becuri sunt construite doar de mine si de tatal meu, iar consumul este de 80 w cu toate 40 aprinse.
Regulatorul de tensiune: din pacate nu ne-am permis sa cumparam unul cu functia MPPT deoarece era prea scump dar am luat unul normal care este conceput in asa fel incat sa obtina o incarcare optima a bateriilor.Cu toate ca este chinezesc , batranul <WELLSEE Solar> isi face foarte bine treaba de peste un an, are afisaj electronic si arata voltajul din baterie , curentul de incarcare si curentul de sarcina pe iluminat.Acesta se poate folosi atat pentru un sistem de 12v cat si pentru unul de 24v cu un curent de max 30 amperi.

Panourile:initial am cumparat 4 panouri la 450 lei bucata, policristaline (este o zona cu soare si nu necesita folosirea celor monocristaline) cu siliciu reciclat si retopit de 100w/buc pentru a incarca primele 4 baterii(cele negre)  apoi dupa ce am luat celelalte baterii am mai cumparat inca 2 panouri second la 400 lei/buc tot policristaline dar cu o putere de 250 W/buc si care urmeaza sa fie montate pe un suport din profile metalice.


Tin sa spun ca sunt foarte multumit de realizarea noastra:acum pot uita aprinse cate becuri vreau , televizoarele merg  la discretie si cel mai bun lucru : factura la curent pe doua luni a fost de 70 lei.Toate acestea se datoreaza cunostintelor mele minime in electronica si desigur FIZICII .



2 comentarii:

  1. Vad ca nu spune nimic de timpul de amortizare a instalatiei sau care este valoarea totala a investitiei. As fi rau daca nu i-as felicita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vad ca nu spune nimic de timpul de amortizare a instalatiei sau care este valoarea totala a investitiei. As fi rau daca nu i-as felicita!

    RăspundețiȘtergere